Llibre recomanat: “La nació imaginada”, d’Arnau Gonzàlez

Hi ha llibres que si no existissin, algú els hauria d’escriure. Aquest és el cas de La nació imaginada. Els fonaments dels Països Catalans (1931-1939), d’Arnau Gonzàlez i Vilalta, que analitza la constitució del moviment polític i social que defensa la unitat i la independència dels Països Catalans durant els anys trenta del segle passat. Mig segle llarg després de Josep-Narcís Roca i Farreras, el primer teòric de l’independentisme progressista, i trenta anys abans de Joan Fuster, es produeixen les primeres formulacions i debats teòrics complets sobre la necessitat de la reunificació dels Països Catalans.

Aquest llibre analitza detalladament els debats, les discussions i els projectes que es desenvoluparen al llarg de la segona república, amb debats que sobreviuen avui en dia: la denominació de la nació, la suposada “ingerència” principatina al País Valencià i les Illes, la unitat de la llengua, etc. Més enllà del treball de l’Institut d’Estudis Catalans, descobrim els congressos de metges i arquitectes de tots els Països Catalans que es van celebrar, o la cooperació entre les editorials en llengua catalana entre els diferents territoris, una mostra d’una articulació social que avui reprenem amb institucions com l’IIVEE o la Institució Cívica i de Pensament Joan Fuster.

El buit que sovint hi ha en la història d’algunes corrents dins del catalanisme ara és una mica més petit, gràcies a aquesta publicació de l’Editorial Afers. Un llibre imprescindible pels qui construïm cada dia (o això intentem) els Països Catalans del futur  que, a més, ha rebut el Premi Prat de la Riba 2007 de l’IEC.

3 pensaments sobre “Llibre recomanat: “La nació imaginada”, d’Arnau Gonzàlez

 1. Benvolgut, gràcies pel comentari i recomanació del llibre. Per si t’interessa conèixer les diferents obres que he publicat consulta el meu blog arnaugonzalezvilalta.blogspot.com

  Per altra banda, dir-te que en els propers mesos apareixerà un llibre meu publicat per la Fundació Irla sobre les JEREC (1931-1952) i JERC (1973-2008) de les quals vares ésser Portaveu Nacional.

  Atentament, Arnau Gonzàlez i Vilalta (UAB).

 2. Arnau,

  Gràcies pel teu comentari. Ja he consultat el teu bloc i és molt interessant la feina que fas. Endavant i ànims!

  Maiol,

  Ja he canviat l’enllaç. Gràcies per visitar el bloc des d’Egipte.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s