La necessària revisió del Codi Penal

Fa una setmana coneixíem que en Francesc Argemí, el jove de Terrassa condemnat per ultratge a la bandera espanyola, accedia al tercer grau penitenciari, que comporta que només haurà d’anar a dormir a un centre de reclusió uns dies a la setmana. Evidentment, el cas d’en Franki ha estat motiu de debat públic pels dubtes més que evidents sobre la regularitat del procés i per la desproporció entre el delicte que se li ha imputat i la pena que se li imposa. I això ha provocat una onada de solidaritat popular que ha ajudat a que els elements que permetien l’accés al tercer grau es visualitzessin amb més claredat.

Vaig tenir ocasió de reunir-me amb la consellera de Justícia per tractar aquesta qüestió i d’altres relatives a la necessària consideració dels drets civils i polítics més elementals en la formulació i l’aplicació de la normativa penal i penitenciària. En els propers mesos impulsarem, des del govern de la Generalitat però també des del Parlament, un instrument de prevenció de la tortura que doni compliment al Protocol Facultatiu per la Prevenció de la Tortura que signar l’estat espanyol l’any 2006. Però retornem al tema d’en Franki: aquest, com el cas de la condemna als joves que van cremar fotos de la casa real, ha visualitzar que hi ha lleis obsoletes que atempten, no només contra una concepció moderna i radicalment democràtica de la societat, sinó contra el mateix principi constitucional d’igualtat entre tota la ciutadania.

El delicte d’ultratge a la bandera espanyola, de la mateixa manera que el tractament especial de les injúries a la Corona (a les que s’aplica una pena molt més gran que les injúries fetes contra un ciutadà o contra els representants democràticament escollits) demostra que la legislació espanyola està fortament amarada d’una concepció unitària, centralista i sacralitzant de l’Estat Espanyol.

En la passada legislatura de les Corts Espanyoles, les diputades de les JERC Georgina Oliva i Laia Cañigueral van impulsar proposicions de llei de reforma del Codi Penal que no van reeixir. Ara toca tornar-ho a posar sobre la taula, de la forma que es cregui més convenient, per acabar amb aquesta rèmora. Perquè la rèmora de la que parlem pot portar a la presó a ciutadans que exerceixen els seus drets.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s