La paraula és vostra

(escrit conjunt  de Joan Puigcercós i Joan Ridao)

Sembla que va ser ahir però ja fa dos mesos llargs que vam començar aquesta intensa campanya per a la Presidència i la Secretaria general d’Esquerra. I ha plogut molt, mai més ben dit. Però en el que a nosaltres es refereix, mai es podrà dir que hagi estat una pluja que hagi pogut erosionar les sigles ni les persones que han liderat el partit de Macià i Companys en tots aquests anys.

Vam ser els primers en formalitzar els dos noms que liderarien l’equip. També els primers en presentar un programa gradualista i realista. Ambiciós. Calendaritzat. Amb objectius tangibles i concrets com la proposta d’una candidatura unitària del catalanisme a Europa el 2009 o la necessitat de condicionar les aliances polítiques el 2010 a la reivindicació del concert econòmic. Hem fet un programa per portar a la pràctica allò pel que vam decidir presentar-nos: perquè Esquerra torni a liderar el debat i marqui l’agenda en els reptes immediats i a mitjà termini que com a país se’ns plantegen.

Ja des d’un primer moment, amb els companys de l’equip de candidatura ens vam proposar que la nostra fos una campanya que evités qualsevol gest que de portes enfora pogués ser aprofitat per aquells que no són precisament amics d’Esquerra. Aquells que faran el possible per tornar a la Catalunya en blanc i negre. La Catalunya de les dues voreres enfrontades de la plaça Sant Jaume que tants anys van dividir el país en dos blocs.

Davant la crítica fàcil, sempre hem respòs amb la proposta. Davant la desqualificació, el silenci responsable. Front al mal rotllo i l’estómac, la rèplica ha estat la mà estesa i la bona voluntat. Així ho hem mantingut tot aquest temps. Perquè ens ho creiem. Perquè hem dit des del primer dia que no pararíem fins aconseguir de nou la unitat del partit. I perquè tot allò que es digui en contra d’alguna candidatura, al final, acaba repercutint contra el partit. Perquè Esquerra som tots. I totes.

En aquests més de 60 dies hem fet allò que sempre hem fet des que militem a Esquerra: trepitjar territori i parlar amb la nostra gent. Pràcticament cada tarda de tot aquest temps hem visitat una comarca on ens hem reunit amb els i les militants d’arreu dels Països Catalans. I, sobretot, hem escoltat. Dèiem al començament de tot aquest procés que el capital d’Esquerra és la seva gent. Precisament per aquest motiu vam batejar la candidatura amb el nom de Gent d’Esquerra. I és a ells a qui ens devem. Per això hem centrat els nostres esforços en estar el més propers possibles a la militància per copsar en primera persona què volen per al futur del partit, per al futur del país.

Però a més d’això hem continuat, com no podia ser d’una altra manera, amb les nostres responsabilitats parlamentàries. Hem estat en primera línia en temes de vital importància com el finançament o la necessitat de blindar i millorar el model d’escola catalana.

Ara ja està tot dit. Els homes i les dones d’Esquerra Republicana tenen demà la possibilitat d’escollir qui volen que passi al capdavant del partit els propers quatre anys. Però ni dues persones ni les 18 que s’escolliran en el 25è Congrés per integrar-se a l’Executiva nacional serien res sense aquesta força transformadora i dinàmica que representen els 10.000 homes i dones que prenen part en el partit, que es comprometen amb Catalunya i els Països Catalans. Nosaltres ja hem parlat. Ara us toca a vosaltres.

Un sincer i sentit: gràcies de tot cor.

6 pensaments sobre “La paraula és vostra

 1. Hola Pere,

  En primer lloc, felicitats per ser la candidatura més votada. No vull dir vencedors, perquè això implica que hi ha vençuts, i a Esquerra no hi ha d’haver ni vencedors ni vençuts, perquè el nostre partit ha d’estar unit per convèncer de nou l’electorat.

  Dic això perquè em preocupa que certs sectors de l’independentisme, descontents amb la nostra línia actual, ens deixin de sonar la seva confiança i tornem a nivells de fa vuit anys. Trob, amb tota sinceritat, que ERC no els (ens) pot fallar.

  Salut!

 2. en primer lloc, felicitar-vos per la victoria d´ahir. com que son coses de partit i no sóc militant doncs tampoc m´hi posaré més, que a totes les cases n´hi ha un tip.
  Com que personalment del discurs d´esquerra gairebé només m´interessa el que fa referència a l´independentisme i tots els meus esforços es dirigeixen cara a sumar una majoria possible social, però avui en dia inviable pels polítics que tenim, espero que aquest objectiu sigui present a totes i cada una de les accions d´aquest nou tàndem i de tots els qui els hi doneu suport. Sapigueu que ERC mai no tindrà la majoria al Parlament però que pot ser l´empenta i la força decisiva per aconseguir el nostre objectiu.

 3. Aquest resultat condueix Esquerra cap a una patacada electoral que serà espectacular, a les elecions nacionals, quan vinguin. Em pregunto si aleshores la direcció es plantejarà de dimitir, i permetrà que hi hagi una renovació profunda del partit i de les seves estratègies. O es mantindrà arrapada al poder, com ha succeït després de perdre 350.000 vots, de manera força inaudita, la veritat.
  És cert que la militància és sobirana, i que cal respectar els resultats de les votacions. Ara bé, pregunto: sou conscients que l’electorat d’ERC no dóna suport a la vostra continuïtat? Sou conscients que a banda dels militants, qui realment pot fer créixer o decréixer el partir és l’electorat?
  Creieu que hi ha cap manera de recuperar la confiança perduda, continuant amb la política de seguidisme al PSC?

 4. Joan, Jordi, Pep i Xavier: gràcies per la vostra felicitació. Com molt bé dieu , no hi ha vencedors ni vençuts, i qui ha guanyat és Esquerra.

  Joan Arnera: crec que el teu comentari és absolutament desafortunat. No podem esperar que la militància és intel·ligent quan ens dóna la raó i quan no resulta que són una colla d’indocumentats. Si Esquerra té un model de sufragi universal és perquè després accepta les decisions, i tots ho hauríem de fer. I és responsabilitat de tothom qui s’estimi l’independentisme ajudar a empènyer el carro i tirar endavant, amb els canvis i les correccions que calguin. Espero comptar amb tu i molts altres per sumar-te als que empenyem el carro.

  Gràcies pels vostres comentaris.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s