Espanyolisme i reforma electoral

 

(publicat a Tribuna.cat)

https://i2.wp.com/multi.tvcatalunya.com/tvcmult/203018732.jpg

En els darrers mesos els rumors sobre un possible pacte PSOE-PP sobre la llei orgànica del règim electoral general han anat creixent. L’objectiu seria, segons les diferents fonts, reduir la capacitat de representació i acció política dels partits dels Països Catalans, Euskadi i Galícia a les Corts Espanyoles, bé dificultant l’elecció de diputats per formacions que no tenen un àmbit territorial estatal o la formació de grups parlamentaris per part d’aquestes forces polítiques. Precisament, aquest cap de setmana el diari ABC publicava un estudi sobre el grau d’influència política que evidenciava que, davant el bipartidisme galopant de la política espanyola, les formacions no majoritàries al Congrés de Diputats adquirien una capacitat de pacte superior al primer partit de la oposició. Aquesta situació, que s’entén simplement coneixent la dinàmica guerracivilista en la que sempre s’han mogut els partits espanyols, pretén ser l’excusa per aplanar el terreny per a una possible reforma electoral que dificulti la representació democràtica dels ciutadans de les nacions sense estat que es troben avui a l’estat espanyol.

El full de ruta de la dreta (al qual s’apunten els sectors més jacobins de l’esquerra espanyola) és sotmetre altra vegada als socialistes espanyols al pànic demoscòpic tot creant un estat d’opinió a favor d’aquesta opció, guanyant adeptes entre els homes d’estat (d’estat espanyol, esclar) que es mouen al circ políticomediàtic de la capital espanyola. Com a precedent, cal tenir en compte que un dels referents de la dreta espanyola, la Casa de les Llibertats de Berlusconi, ja va perdre la vergonya a portar a terme reformes de lleis electorals sense el consens necessari en qualsevol democràcia pluralista.

Amb una majoria absoluta del PSOE o una victòria del PP a les properes eleccions, aquests rumors poden convertir-se en realitat. Després de la llei de partits, la imputació penal de càrrecs electes per qüestions ideològiques, i una possible sentència desfavorable del Tribunal Constitucional envers el nou estatut de Catalunya, aquesta reforma electoral consagraria –i blindaria- la regressió democràtica a l’estat espanyol. Només un vot útil a les opcions d’obediència catalana (i a l’esquerra independentista en particular-), lluny de caure en els cants de sirena de possibles vot en blanc allunyats de la necessitat de defensar-nos de l’atac al qual ens sotmet Espanya, pot aturar aquest nou intent d’homogeneïtzació i precarització democràtica.

3 pensaments sobre “Espanyolisme i reforma electoral

 1. Si tant amant ets de la llibertat, fixa’t l’únic que no enganya, en les xifres. Amb la proposta electoral que proposa IU-ICV els partits nacionalistes catalans no baixen… pujen!

  ERC guanya un diputat, CiU en guanya un altre i IU-ICV en guanya 13. Si bé es cert que el nombre de diputats augmenta a 400 , podem fer servir de referència el percentatge de diputats per fer-nos una idea de la representació de cada partit

  PSOE -0,2%
  PP -3,3%
  CiU =0,01%
  ERC +1,1%
  IU-ICV +3%

  Abans de ficar-te en contra d’una cosa assegura’t d’estar-ne segur. Més enllà de si això beneficia o no al teu partit, informa’t una mica del preu del diputat. Al PP li costa 66.000 vots un diputat, a IU 480.000. ¿Això ho trobes just?

 2. Manel,

  La proposta de reforma electoral d’IU va ser presentada el maig de 2008, i el meu article és de tres mesos abans, del febrer de 2008. Per tant, és impossible que em refereixi en aquest article a la proposta de reforma electoral d’IU, perquè no podia conèixer-la. Em referia a la campanya d’ABC i d’El Mundo perquè els partits “perifèrics” perdéssim representació.

  Sempre miro, abans d’opinar en contra d’una cosa, d’estar-ne segur. Potser també és important mirar les dates dels articles, no sigui que hi aboquem una crítica que no hi té res a veure.

  Salut i gràcies pel comentari.

 3. Tens raó. No m’hi havia fixat. Celebro, doncs, que les forces d’esquerres estiguin juntes en aquest tema. Crec que és una prioritat.
  El diaris ABC i El Mundo segueixen pensant que la reforma electoral disminuiria la representació del nacionalistes, quan en realitat cap de les propostes que he vist (i n’he vist moltes) només minven PNV i el més perjudicat és el PP. Això no es notícia, ja sabem que aquests dos diaris son curts de vista.

  A més, la reforma electoral pot obrir les portes a una reforma de la constitució. La majoria de propostes es basen en el canvi de la circumscripció, que actualment és la província i es canviaria per la comunitat autònoma; i fins i tot augmentar el nombre de diputats a més de 400. Aquestes dues coses obligarien a modificar la constitució

  Si els dos partits majoritaris obren les portes a una reforma de la constitució, podem aprofitar per canviar altres coses…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s