Valoració dels 3 primers mesos del Pacte Nacional per l’Habitatge

Dimarts 15 de gener es va celebrar la reunió de la Comissió de Seguiment del Pacte Nacional per l’Habitatge [document], de la que en sóc membre en nom del Grup Parlamentari d’Esquerra al Parlament. La reunió d’ahir va ser important perquè, en primer lloc, vàrem constituir la Comissió de Seguiment, que serà un organisme de control de l’execució i aplicació de les mesures que vam incloure entre tots els signants al Pacte. En segon lloc, vam poder conèixer les dades de l’evolució de les polítiques públiques d’habitatge el 2007 i, finalment, vam incloure un nou signant al Pacte, les cambres de la propietat urbana.
Pel que fa a les dades del 2007, val a dir que en aquests moments l’Institut Català del Sòl té terrenys disponibles per construir 18.979 habitatges protegits. Tenint en compte que el Pacte preveia que l’INCASOL es fes responsable de la construcció de 25.000 en els primers anys de vigència, anem pel bon camí. En segon lloc, l’any 2007 es van iniciar 8.692 habitatges amb protecció oficial per part de la Generalitat, xifra realment considerable. Finalment, una altra dada important: el 2007 es va atorgar 4.444 ajudes a menors de 35 anys per al pagament del lloguer, amb una mitjana de 200,76 euros al mes en ajudes. En total, a aquest concepte s’hi van destinar 9.849.331 euros.
Pel que fa les ajudes a joves, val a dir que aquesta proposta va ser incorporada a l’Acord d’Entesa gràcies a les propostes dels programes de les JERC i d’Esquerra, i que s’havien iniciat a l’anterior legislatura algunes proves gràcies a la constància de l’aleshores director de programes de la Secretaria de Joventut, en Jordi Anguera. La mesura del Ministerio de Vivienda, anomenada Renda Bàsica d’Emancipació, és una mera còpia de la nostra proposta, això sí, executada des d’un estat amb un pressupost molt gran gràcies, entre d’altres coses, a l’espoli fiscal que patim els Països Catalans. Espanya ens ven com a favor allò que ens correspon per dret.
El seguiment de la Comissió de Seguiment del Pacte Nacional per l’Habitatge es realitza en un moment en què el mercat immobiliari està en una clara fase de recessió. Fullejant l’Informe Mensual de Gener de 2008 del serveis d’estudis de La Caixa, veiem que el 2007 la caiguda de preus reals de l’habitatge ja es va produir als Estats Units i a Irlanda, i alerta que a nivell mundial els preus de l’habitatge en relació a la renda de les famílies són els més alts de la història. El mateix estudi, a més, ens indica la variació anual mitjana de preus de l’habitatge del 2000 al 2006 en diferents estats: Espanya està al capdavant amb un augment mitjà anual de l’11%, seguit de França amb el 9,5%, Irlanda amb un 8,2%, Suècia amb un 6,5% i els Estats Units amb un 6,1%. En aquest enllaç hi podreu trobar més detalls i més estudis.

[@more@]

4 pensaments sobre “Valoració dels 3 primers mesos del Pacte Nacional per l’Habitatge

  1. Espanya està al capdavant amb un augment mitjà anual de l’11%, seguit de França amb el 9,5%, Irlanda amb un 8,2%, Suècia amb un 6,5% i els Estats Units amb un 6,1%. En aquest enllaç hi podreu trobar més detalls i més estudis.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s