Solidaritat amb Nicaragua

El passat 4 de setembre l'huracà Fèlix arrassava una bona part de Nicaragua, afectant sobretot a la Regió Autònoma de l'Atlàntic Nord (RAAN). Els danys de l'huracà han estat avaluats, per a fer front a les primeres emergències i a la reconstrucció posterior, pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament [document i web] i pel Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament [document i web]. Dos mesos després, i gràcies a l'Associació d'Amics de Puerto Cabezas [web] (capital de la RAAN) i a la mediació del diputat Roberto Labandera [bloc], vaig tenir ocasió de mantenir una interessant reunió amb el diputat sandinista per Puerto Cabezas al parlament de la RAAN, Guillermo Espinoza.

Espinoza ens va explicar la greu situació que s'ha generat després del pas de l'huracà, que ha afectat sobretot a l'activitat productiva (centrada en producció forestal i agrícola) i les condicions d'habitabilitat. L'afectació sobre les condicions de vida com a conseqüència directa de l'huracà han estat molt grans (inundacions, destrucció d'habitatges, incomunicació, etc), però un cop superada, no sense dificultats, la primera ajuda d'emergència, queda la fase de reconstrucció. Com ens deia el diputat, sinó hi ha una actuació decidida, l'economia podia acabar molt més ressentida del que està, les condicions sanitàries empitjorarien i el risc d'incendis, a causa de les destrosses als boscos, amb molta fusta que s'aniria assecant, seria molt elevat.

Puerto Cabezas ja treballa amb l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament [web] per canalitzar les ajudes de les administracions catalanes per a la reconstrucció. A part de les actuacions que ja s'han dut a terme, vam fer un llistat de tota una sèrie d'organismes que tenen fons de cooperació o instruments de solidaritat per tal d'incentivar també la solidaritat entre partners molt similars. És a dir, impulsar que les universitats catalanes donin un cop de mà a les universitats afectades, o les cooperatives catalanes a les cooperatives agrícoles devastades, etc. En els propers dies, una nova delegació del parlament de la RAAN ens visitarà per acabar de tancar els acords de cooperació.
De moment, us animo a consultar la web de l'Associació d'Amics de Puerto Cabezas de Vilafranca del Penedès i, des d'allà, conèixer millor la situació generada després del pas del Fèlix i poder fer aportacions al compte corrent que han obert.

[@more@]

Un pensament sobre “Solidaritat amb Nicaragua

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s