El Pacte Nacional per l’Habitatge: raons per dir sí

Dilluns passat va tenir lloc la signatura del Pacte Nacional per l’Habitatge, un acord entre la Generalitat, els ajuntaments, cooperatives d’habitatges, sindicats, organitzacions empresarials, col•legis professionals del sector i agents socials sobre les polítiques d’habitatge a Catalunya.

El Pacte Nacional per l’Habitatge va néixer amb l’objectiu de desenvolupar una política d’habitatge ambiciosa a Catalunya, avui limitada competencialment (sobretot en l’àmbit hipotecari, arrendatici i impositiu) i constitucionalment (amb una carta magna que protegeix l’economia de mercat). Allò que no era possible fer per llei (perquè és competència local, perquè forma part de la iniciativa privada o perquè és competència de l’estat) s’havia de fer mitjançant un pacte.

Finalment, el Pacte Nacional per l’Habitatge ha vist la llum. Suposarà la construcció, en deu anys, de 160.000 habitatges protegits, la mobilització de sòl (avui propietat de l’estat o infrautilitzats) per a la construcció de 250.000 habitatges protegits, i la posada en el mercat de 62.000 habitatges que avui estan desocupats. El cost total del pacte és de 8.221 milions d’euros.

Esquerra ha participat activament de la gestació i negociació del pacte. Evidentment, no té els continguts exactes que hauríem volgut (per això és un pacte), però considerem que és altament satisfactori i és l’aposta pública més important que s’ha fet a Catalunya a favor de l’habitatge protegit. Sense la participació d’Esquerra aquest pacte no hagués incorporat alguns elements interessants, com la regulació dels fons d’inversió immobiliària (per penalitzar els que tenen un caràcter especulatiu i incentivar la inversió en habitatge protegit), la petició del traspàs de la titularitat dels sòls propietat de l’Estat que no s’utilitzen (com solars on hi havia casernes de la guàrdia civil, per exemple), o un ampli ventall de mesures fiscals per atacar l’especulació i l’habitatge buit. Ha estat la tenacitat del nostre grup parlamentari, doncs, la que ha permès incloure aquestes propostes.

Un últim apunt: només CiU i PP han quedat fora del pacte, sobretot per les mesures progressistes que preveu. Tota una declaració d’intencions de qui es posa al costat de qui i de quina és l’orientació política del Pacte Nacional per l’Habitatge.

[@more@]

Un pensament sobre “El Pacte Nacional per l’Habitatge: raons per dir sí

  1. Sense coneixe’l a fons crec que pot ser un pas endavant i aplaudeixo que fiscalment s’apreti per evitar l’especulació i per altre banda recolzo que els habitatges deshabitats entrin al mercat, tot i aixi s’em presenten uns petits dubtes, a veure que en penses:
    -Si no m’equivoco hi ha “superavit” d’habitatges, és a dir hi ha més oferta que demanda. Realment cal construir-ne més o calia més pressionar per fer sortir tots aquests habitatges buits? La construcció de més habitatges protegits no ser en que pot afectar al mercat immobiliari, en teoria i sumat a altres factors hauria de baixar-ne el preu, però no ho tinc del tot clar.
    -I finalment, el gran dubte que tinc és a quin preu al metre quadrat està l’habitatge protegit, perquè he sentit barbaritats com que un pis protegit a Barcelona ciutat arriba prop de 200.000 eur. És aixi??
    vagi bé!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s