El debat continua: sobirania és responsabilitat

El debat sobre la necessitat de sobirania política continua, i des de perspectives diferents. El col•lapse dels serveis bàsics que han de ser proveïts per l’estat ha aguditzat la crisi de confiança que la política pateix al nostre país. I en aquest cas, la crisi de confiança afecta, sobretot, al govern espanyol i al model d’estat políticament centralitzat que defensa.

Precisament, l’escriptor Miquel de Palol s’afegeix al debat amb l’article “La independència” al diari Avui, on afirma que independència avui és modernitat, gràcies a tres canvis importants: el primer, que en els darrers anys s’han produït diferents processos democràtics d’independència nacional de manera pacífica, i que han contribuït a normalitzar l’independentisme; en segon lloc, que avui la voluntat d’independència es basa sobretot en factors socials i econòmics més que en factors sentimentals i romàntics; i finalment, que Espanya avui suposa una Catalunya menys competitiva, amb menys potencial i espoliada fiscalment i econòmicament.

A l’altra banda, Josep Ramoneda, des de “El País”, parla oportunament de responsabilitat i emprenyament. Situa l’emprenyament ciutadà en un context mundial on la ciutadania cada dia adopta actituds de consumidors davant dels debats polítics, i on en molts casos no exerceix tampoc la seva força com a societat civil. A això, Ramoneda afegeix que els polítics catalans s’exculpen carregant les responsabilitats a governs anteriors o al govern estatal. Tot i que sembla que derrapa quan critica l’actitud de protesta davant les polítiques de l’estat contra Catalunya, acaba admetent que “en parte, es cierto” que la culpa és del govern espanyol. Demana, finalment, que tothom assumeixi la seva responsabilitat, polítics i societat civil.

Doncs precisament és això el que avui està a debat. La independència, com molt bé titula Alex Salmond al White Paper [pdf] sobre el referèndum que ha fet el govern escocès, és responsabilitat. Només des de la llibertat es pot exigir responsabilitat. La independència ha de ser l’eina per poder decidir per nosaltres, per no haver de delegar en ningú allò que ens pertoca a nosaltres. A nosaltres ens pertoca la millora de les condicions de vida dels ciutadans, la defensa dels drets socials, el progrés econòmic, i no hem de delegar-ho (com passa avui) al govern espanyol. Avançar cap a la independència és avui més necessari que mai.

I hem d’avançar cap a la independència sense renunciar a la gestió del present. Els horitzons que es puguin marcar seran creïbles amb la gestió diària, que també afectarà a problemes que podem solucionar des de la nostra migrada autonomia (com ahir reclamava la Marta en un comentari al meu article 2014, referèndum). Avui, per solucionar els problemes als que es refereix la Marta (sobre infraestructures, condicions de vida, etc.) necessitem més poder decidir sobre aquests problemes. És obligat, doncs, treballar el present però sense deixar de pensar en el futur. Una Catalunya justa, del benestar i econòmicament pròspera només serà possible si és una Catalunya lliure.

[@more@]

Un pensament sobre “El debat continua: sobirania és responsabilitat

  1. Si la independència ens reporta un major allunyament respecte de les administracions i una gestió menys estatista de la cosa pública, aquí m’hi trobaran. Si es converteix, per contra, en una excusa per augmentar el pes de la Generalitat sobre les vides dels individus i alimentar a una creixent classe política amb ànsies de manar, prefereixo quedar-me com estic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s