Els arbres de Can Feliciano a Malgrat

Les obres de canalització de la riera de Palafolls al seu pas per Malgrat, en els trams que transcorren dins el casc urbà, són objecte de polèmica aquesta darrera setmana. En un dels trams de la riera, concretament el que està al costat de l’IES Ramon Turró, les obres de canalització suposaran una tala d’una de les arbredes més estimades del poble: els arbres de Can Feliciano.
El projecte de canalitzaciód’aquest tram de riera es va aprovar fa dos anys al ple de l’Ajuntament de Malgrat amb els vots del PSC, PP i CiU, mentre que ERC i ICV van votar-hi en contra. L’inici de les obres ha comportat que es talessin, aquesta setmana, una dotzena d’arbres davant les mostres d’indignació dels veïns. Dilluns 27, quan van començar les obres, un grup important de malgratencs va aconseguir, plantant-se enmig de la riera i alguns d’ells enfilant-se als arbres, aturar les obres. La protesta de dilluns (que va ser seguida de prop per la policia local i els mossos d’esquadra) va ser la primera d’una llarga setmana on hi ha hagut manifestacions davant l’Ajuntament (que no vol canviar el projecte per salvar els arbres), acampada a l’arbreda, xocolatades reivindicatives i una recollida de més de 4.000 firmes per salvar els arbres.
Els companys d’Esquerra de Malgrat, que van participar des de primera hora en les mobilitzacions, em van demanar que hi anés per tal de donar-los suport. Quan vam arribar, la mobilització tot just havia començat i encara no se sabia si la policia desallotjaria o no. En ser l’Agència Catalana de l’Aigua qui executa les obres, vam posar-nos amb contacte amb ells i vam aconseguir ajudar a la mobilització popular per tal que les obres s’aturessin fins que un tècnic de l’ACA no fes un informe sobre l’aplicació del projecte aprovat, i si es podien salvar els arbres de Can Feliciano.
Han estat un dies intensos de trucades, tant amb l’ACA com amb el Departament d’Interior (per tal que no es desallotgessin els manifestants de l’arbreda), que culminaran amb un ple municipal dimarts que ve on es votarà un canvi del projecte. De moment sembla que ERC, CiU i ICV donen suport a l’aturada de les obres i el canvi del projecte. El PSC s’hi oposa i el PP, que té la clau, dubta de què fer.
Les administracions públiques a vegades no fan bé la feina, i quan fan actuacions sobre entorns naturals molt preuats cal que siguin molt curoses. En aquest cas, el sentit comú demana que es revisi el projecte, per no malmetre l’entorn natural de l’arbreda de Can Feliciano i no restar espais singulars una població maresmenca que, com tota la comarca, ha vist desdibuixar la seva personalitat a cop de ciment.
Des d’aquí tot el suport i ànims al poble de Malgrat en defensa dels arbres de Can Feliciano. L’objectiu és difícil, però possible. Endavant!

Més info: Malgrat Confidencial

[@more@]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s