Ghjurnate Internaziunale de Corti (I) : les jornades

El passat cap de setmana he pogut assistir, amb un grup de companys d’Esquerra i les JERC, a les jornades internacionals de Corti, la cita anual de l’independentisme cors amb altres moviments d’alliberament nacional. En aquestes jornades hi vam participar delegacions de Sardenya (amb la gent de l’Indipendentzia-Repubrica de Sardigna), Euskadi (l’esquerra abertzale), Escòcia (First Independence i Scottish Convention for Independence, amb el suport de l´SNP) i els Països Catalans (Esquerra i les JERC).

L’independentisme cors, enmig d’un canvi estratègic

Les jornades d’enguany tenen un significat especial perquè a principis de juliol l’organització política de l’independentisme cors, Corsica Nazione Indipendente, va decidir un canvi estratègic important: trencar la coalició electoral Unione Naziunale amb els autonomistes del Partitu Nazionalista Corsu i presentar-se sols a les eleccions. Per tant, hi havia una expectació important per quina seria la reacció dels simpatitzants i l’entorn polític de Corsica Nazione a aquest anunci de canvi estratègic, i especialment, quina seria la reacció del Front d’Alliberament Nacional Cors, l’organització armada que té una força presència (sobretot de caràcter simbòlic) en el moviment. Per l’assistència massiva les jornades, i també per la comunicació que el FLNC va fer durant un acte polític, el canvi estratègic ha estat acollit amb entusiasme.

Les jornades i els Països Catalans

Els resultats de les jornades, des del punt de vista de l’independentisme català, són força positius. Per una banda, hem consolidat les relacions amb Corsica Nazione Indipendente, aprofundint en l’anàlisi conjunt de les dues realitats, i continuant projectes comuns a problemes (sobretot de caràcter econòmic i social) que afecten a Còrsega i els Països Catalans. En aquest sentit, el diputat i líder de CNI, Jean-Guy Talamoni, es va mostrar molt interessat en la política d’habitatge d’Esquerra i en el desenvolupament de la futura Llei pel Dret a l’Habitatge, així com també en les polítiques d’immigració i inclusió que estem desenvolupant des del govern de la Generalitat. I per un altre costat, Gerard Romiti, antic responsable de pesca de l’assemblea regional corsa i un dels polítics més ben valorats de Còrsega, ens va exposar els problemes que els pescadors corsos pateixen, amb l’objectiu posat en l’establiment del lliure comerç a la mediterrània l’any 2010. Val a dir que, en ser Còrsega una illa i tenir una orografia molt accidentada, el pes de la pesca en el conjunt de l’economia corsa és important.
Per l’altra banda, Esquerra i les JERC hem participat tant de la roda de premsa de presentació de les jornades com de les conferències sobre la situació actual dels pobles de les delegacions presents a les jornades, i també en la taula de debat que va organitzar Ghjuventú Indipendentista, l’organització juvenil de l’independentisme cors. En la primera, hi van participar també representants de la Polinèsia (anomenada Polinèsia francesa), un territori d’ultramar de la república francesa, que compta amb un moviment independentista amb molta presència social i institucional. En la segona, es va aprovar un document base de sis punts de coordinació entre les organitzacions juvenils que serà aprovat a l’Scontri Internaziunali que Ghjuventù Indipendentista organitza el proper febrer a la mateixa ciutat de Corti.

Properament: Ghjurnate Internaziunale de Corti (i II): Còrsega i la situació colonial

[@more@]

3 pensaments sobre “Ghjurnate Internaziunale de Corti (I) : les jornades

  1. er polítiques socials. Un exemple d’això és que cap dels defensors del “sí” ha dit quants euros de més tindrem per fer habitatge per joves. El 18 de juny, els joves hem de dir no a un estatut que ens condemna a estar a la cua d’Europa vint-i-cinc anys més. Ja tenim prou hipoteques.

  2. No se sap molt bé que has fet una molt dur, la creació de la seva bella història sobre el lloc. Llavors, quin tipus de persones que busquen feina fan la redacció de tesis per escrit o tesi d’investigació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s