Som una colònia, també en electricitat

Avui a les 10.53 una avaria elèctrica a la subestació de Collblanc, a l’Hospitalet de Llobregat, ha deixat sense subministrament elèctric 350.000 abonats de la ciutat de Barcelona. Semàfors sense funcionar, cases i oficines a les fosques, i operacions aplaçades a l’Hospital Clínic. I per no faltar a la tradició, retards a la Renfe.

Altres ciutats han patit, en els darrers anys, apagades generalitzades similars. Nova York va patir una gran apagada que va col·lapsar el centre econòmic i financer del món, i bona part de l’Europa occidental va patir una situació similar fa un parell d’anys.

Algú dirà que són coses que passen, però resulta que totes aquestes casualitats ens passen a nosaltres: els problemes tècnics a Renfe, incendis conseqüència d’un mal manteniment de les línies elèctriques, vagues als aeroports i ferrocarrils en plena operació sortida, etc. Les situacions tercermundistes en les que ens hem vist abocats en bona part dels serveis bàsics d’una societat moderna (transports, energia, telecomunicacions, etc.) són sectors regulats i intervinguts des de la capital de l’estat, convertint els Països Catalans en un mercat absolutament captiu d’unes grans corporacions hereves dels antics monopolis del franquisme. La manca d’inversions en modernització i millora d’aquests serveis ha provocat que les situacions de col·lapse a Catalunya, i en concret a la seva capital i àrea metropolitana, es visquin com una cosa habitual.

La incompetència espanyola en la gestió dels serveis bàsics és avui una llosa sobre l’economia i la societat catalanes. L’apagada d’avui es suma a una llarga llista de greuges, que confirmen que una nació catalana competitiva en l’economia del coneixement és incompatible amb l’actual model de dependència política, financera i energètica que ens imposa Espanya i els qui fan negoci d’aquesta situació. Cal deixar de ser una colònia, però per fer-ho, abans ens ho hem de creure.

[@more@]

2 pensaments sobre “Som una colònia, també en electricitat

  1. la gestió de l’energia, ja fa temps que s’hauria de o centralitzar a nivell europeu, és a dir que es fessen les MATs, per tota europa o que siguessem “autosuficients” instalant plaques solars a tots els edificis.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s