Towards an independent Scotland (II)

“Per quina circumscripció ets diputat?” Això és el que em va preguntar l’Alex Salmond, futur primer ministre d’Escòcia, quan vaig tenir l’ocasió de saludar-lo el passat dimecres al Parlament de Holyrood. La pregunta no era de cortesia: el sistema electoral pel qual s’elegeix el Parlament d’Escòcia contempla dues llistes, les de circunscripció i les regionals. En les llistes de circunscripció, hi ha una sola plaça que guanya el candidat o candidata que treu més vots. A aquest sistema majoritari se’l corregeix amb les votacions d’unes llistes “regionals” on s’utilitza el sistema proporcional.

El fet que un diputat sigui escollit per un territori en concret, i no per la seva presència en un determinat número d’una llista, canvia totalment la dinàmica política. Les votacions són molt més cap al diputat que cap al partit (això explicaria que una diputada independent hagi estat escollida ininterrompudament en totes les eleccions), i per tant, el diputat té molt més pes en les decisions. La vinculació del diputat amb el territori fa que els ciutadans tinguin molt més fàcil dirigir-se al seu representant, al qual demanen comptes. Ens imaginem que aquest sistema fos el vigent a Catalunya? Què farien els diputats del PSC i CiU escollits en les circumscripcions dels pobles on es vol passar la línia de molt alta tensió? La resposta la trobem en el mateix parlament escocès: la disciplina de partit, pel que fa a decisions territorials, no s’aplica moltes vegades, i tot plegat obliga a un sistema d’equilibris.

Per altra banda, una de les qüestions que més m’han sorprès en aquesta trobada ha estat la cultura democràtica existent a Escòcia i, per extensió, a tot el Regne Unit. En el debat electoral, on tots els mitjans de comunicació han atacat l’SNP, els unionistes posaven sobre la taula les raons per les quals creuen que Escòcia ha de seguir unida a Anglaterra, però no negaven en cap cas el dret dels escocesos a decidir. Quan els expliques que a Catalunya vam fer una proposta d’estatut que va ser modificada de dalt a baix en el parlament espanyol, i que després el poble català ho va refrendar no s’ho creuen. “Però per què ho feu fet? Per què no ho rebutjàveu i ho tornàveu a negociar?”. La gran sorpresa venia, però, quan comentaves que després de tot plegat, un tribunal pot declarar il·legals alguns preceptes de l’estatut o indicar-ne quina ha de ser la interpretació.

Finalment, un altre dels aspectes que afavoreixen el debat sobre la independència d’Escòcia és que ningú pot atribuir-li trets essencialistes o identitaris. Dels diputats de l’SNP que vaig conèixer, una tenia el pare italià, l’altre havia nascut al Paquistan (i va jurar el càrrec en hurdu) i l’altre era fill d’ucranià. Aquests fets són simbòlics, però ajuden a fer veure el projecte independentista com una qüestió de benestar col·lectiu, no només de reivindicació nacional/identitària.

Però el que evidentment facilita el debat és, sense cap mena de dubte, la cultura democràtica al Regne Unit. A Espanya encara hi ha pòsits del franquisme i el feixisme (a l’alta administració, als oligopolis, a la magistratura, als mitjans de comunicació, …) que imposen la seva i converteixen l’estat espanyol en una democràcia de segona. Si això hi afegim la il·legalització de partits, la partidització dels òrgans jurisdiccionals, o l’actitud barroera del PSOE i el PP, ens situa a anys llum d’un debat net i transparent sobre la necessitat de la independència dels Països Catalans.

[@more@]

2 pensaments sobre “Towards an independent Scotland (II)

  1. Realment, se’ns hauria de caure la cara de vergonya després d’aquesta evidència que et van expressar els escosesos entre el decalatge que existeix entre el que passa allà i el que passa aquí. S’ha de seguir lluitant perquè el proper cop que hi tornis hi puguis anar amb el cap més alt.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s