Les JERC, amb la jove esquerra europea

Aquest cap de setmana ha tingut lloc a Girona unes sessions de treball de les JERC amb diverses organitzacions juvenils de l’esquerra europea. Sinistra Giovanile, d’Itàlia; Mladi Forum, d’Eslovènia; Bloco d’Esquerda, de Portugal, i Sveriges Sociademokratiska Ungdomsförbund, de Suècia. L’objectiu era senzill i ambiciós: realitzar uns seminaris que ens permetessin comparar la realitat i la pràctica política en cinc racons diferents d’Europa sobre les polítiques d’habitatge i la política universitària. Veient les diferents realitats i coneixent les diferents propostes que cadascuna d’aquestes organitzacions d’esquerres porten a la pràctica, tots milloraríem la nostra tasca política al nostre país.

El treball conjunt a nivell internacional és sobretot útil en política comparada. El coneixement d’altres realitats, de les polítiques que opcions més o menys properes ideològicament han realitzat i dels resultats que han produït és una eina important per poder definir les pròpies polítiques. Per altra banda, i sobretot en el cas d’una nació sense estat i que lluita pel dret a decidir, les relacions internacionals són útils per difondre la situació del poble català i aconseguir complicitats que es poden convertir en suports polítics més endavant.

Les organitzacions que les JERC hem convidat no han estat triades a l’atzar. Precisament, han estat seleccionades per tal de poder exprimir al màxim la capacitat de treballar política comparada en tres dies: Portugal i Itàlia, com a realitats properes (“llatines”, en podríem dir), on hi ha una cultura política semblant a la nostra; Eslovènia, com nació amb estat des de fa relativament poc (són independents des del 1991); i Suècia, com a model inspirador de l’estat del benestar durant molts anys per bona part de l’esquerra.

Però el corrent de fons d’aquesta trobada va més enllà de millorar, amb l’intercanvi, el discurs de les JERC sobre l’habitatge i les universitats: per primera vegada, el jovent de l’esquerra independentista treballa de tu a tu amb organitzacions juvenils d’esquerres de nacions amb estat. Cal destacar que d’aquestes organitzacions, Sinistra Giovanile és la principal organització juvenil de la coalició d’esquerres que governa Itàlia, i que els SSU són les joventuts del partit socialdemòcrata suec, que ha governat aquest país durant els últims 30 anys.

Aquesta homologació internacional que perseguim, que també té com a objectiu teixir una xarxa internacional de suports per l’esquerra independentista, ha fet un gran pas els darrers dies, ja que amb la seva presència i el seu treball aquestes organitzacions han situat les JERC en el context de l’esquerra jove europea, un punt de partida envejable de cara a millorar les relacions internacionals de la nostra organització.

El darrer cap de setmana ha servit per ampliar les complicitats amb la causa catalana per part d’organitzacions juvenils que tenen una gran influència als seus països i per part de persones que, el dia de demà, formaran part de governs d’estats independents: justament el que perseguim els catalans, i justament els que hauran de reconèixer l’estat català com a subjecte de dret internacional. Seguim avançant.

[@more@]

2 pensaments sobre “Les JERC, amb la jove esquerra europea

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s