A Europa, qui no té estat no hi és comptat

Al Parlament de Catalunya vam tenir l’oportunitat, en el marc de la Comissió d’Afers Exteriors i Unió Europea, de conèixer les opinions de l’ex ministre d’afers exteriors francès i consultor internacional de reconegut prestigi Hubert Vedrine sobre el futur d’Europa.

Vedrine, que va ser el màxim responsable de la diplomàcia francesa durant un dels governs de Lionel Jospin, va situar els problemes de la Unió Europea en quatre àmbits: la identitat europea, la integració europea, les reformes econòmiques i socials i el paper d’Europa en el món.

Sobre el primer aspecte, va preguntar-se si Europa ha de ser un espai només comercial o és un espai amb una identitat cultural més o menys compartida. Respondre aquesta pregunta, segons Vedrine, ens situaria en el debat sobre els límits d’Europa.Pel que fa a la integració, es va destacar les dificultats que posen els estats europeus (la majoria d’ells, seguint un model d’estat-nació), pel que fa a processos d’integració, i la cessió de sobirania en molts aspectes.Vedrine també va situar les dificultats de la Unió Europea d’encarar de manera consensuada les reformes econòmiques i socials, donada la diversitat de governs que hi ha al seu si. I finalment, va defensar que Europa tingués un paper al món com a potència. Aquest paper inclouria, també, el paper com a potència militar.

En el torn d’intervencions dels grups, des d’Esquerra vam aprofitar per ressaltar diverses qüestions: que Europa, si s’havia de construir, ho havia de fer també amb els pobles sense estat o no reconeguts; i que havia de construir un marc de drets socials.

Esquerra va ser l’únic grup que vam preguntar sobre el paper de les nacions sense estat, ja que els altres grups, o bé van embrancar-se en discussions sobre l’estructura institucional, o bé van proposar, com el cas del Partit Popular, reforçar el paper militar d’Europa i considerar l’Amèrica Llatina com una part també de l’àmbit d’influència militar europea.

Vedrine, un polític jacobí format a la prestigiosa Ecole Nationale d’Administration, va deixar molt clar quin havia de ser el futur de Catalunya si volia participar directament a la UE: o tenim estat propi o no hi podrem participar. I per exemplificar-ho, davant l’estupefacció de la resta de grups polítics, va parlar de Txecoslovàquia: “abans eren un sol estat, i ara són dos. Si voleu estar a la UE, separeu-vos d’Espanya”.

Precisament, ahir les JERC van participar a Bilbao a l’Assemblea General de l’EFAY, on es va aprovar una resolució de suport al dret a l’autodeterminació del poble català. O tenim estat o no existim per al món. I volem existir.

[@more@]

3 pensaments sobre “A Europa, qui no té estat no hi és comptat

 1. Información sobre el Grupo sifu y Cagsa, empresa que se supone integran trabajadores minusválidos
  Cuando?
  * ¿Cuando las Administraciones Públicas van a investigar el desvío de beneficios de los CET de Grupo Sifu (sea sociedad anónima o limitada, cooperativa, asociación, fundación, confederación, etc?) a empresas del Grupo Sifu? Es facil, solo hay que ver las facturas de empresas ordinarias del Grupo Sifu a los CET, de esta manera desvían los enormes beneficios a empresas ordinarias y los CET declaran un pequeño beneficio y así poder seguir optando a las ayudas: subvención del 50% salario mínimo interprofesional, exención 100% de las cuotas de la seguridad social empresarial (de los trabajadores minusválidos, faltaría más), subvenciones de capital, etc? Estas famosas facturas estan muy infladas, demasiado?.
  * ¿Cuando va a investigar Hacienda los gastos no deducibles declarados por las empresas del Grupo Sifu? Acaso los gastos particulares de los administradores y consejeros delegados son deducibles, tales como: una gran cantidad de coches lujosos, mobiliario personal en las diferentes propiedades de las personas mencionadas, aires acondicionados, obras en pisos, joyas, televisores y equipos musicales, hay tambian hipotecas, tenemos de todo, hasta los gastos de un entierro!!! etc.. La lista es interminable. Despues son incapaces de aumentar nóminas argumentando que pierden dinero. Podrian empezar declarando el beneficio real y pagandose sus propios gastos.
  *¿Cuando los señores de Sifu van a respetar al empleado minusválido? ¿Sabe Seguridad Social el gran número de horas extraordinarias que se estan trabajando en el Grupo Sifu? ¿No estaban prohibidas? ¿Sabe Seguridad Social que se estan realizando servicios prohibidos?
  *¿Cuando va a haber un comite de empresa en grupo Sifu? ¿No decian que daban de comer a 1.000 trabajadores?, ¿Donde esta el comite? Propongo que el Estado forme el comite de empresa. Es increible que una empresa como el Grupo Sifu no tenga comite. ¿Que pinta aqui UGT? ¿O es que UGT??????
  ¿Cuando? Esta es una profunda reflexión, no sólo a las Administraciones Públicas, sino también a los trabajadores del Grupo Sifu, y para el resto de personas, que sepan la verdad, por que verdad solo hay una: Grupo Sifu no respeta al trabajador minusvalido.
  Para más información pueden ver más en el siguiente enlace:
  http://www.lacoctelera.com/grupo-sifu-la-no-integracion

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s