El Sàhara Occidental: el colonialisme espanyol encara cueja

El colonialisme espanyol (entès d’una manera tradicional, ja que els Països Catalans segueixen patint una visió colonial des del govern de l’estat) va mostrar una de les seves pitjors i més barroeres cares ara fa 30 anys, quan l’exèrcit espanyol va abandonar el Sàhara Occidental, sense fer cap mena de transició amb el govern de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) i obrint les portes a l’ocupació marroquina d’aquells territoris.

Espanya com a potència colonial ha estat, en línies generals, un desastre, com a mínim en els darrers dos-cents anys. Malauradament, aquest desastre colonial encara porta conseqüències avui, sobretot en les condicions de vida del poble sahrauí. El desinterès i la desídia del govern espanyol són, juntament amb la voluntat imperialista del Marroc, les causes de les dificultats humanitàries, la manca de democràcia i la violació a la legalitat internacional que suposa la situació actual de la RASD.

L’última passa en aquest immens desastre l’ha protagonitzada ni més ni menys que el president del govern espanyol i deu ministres del seu gabinet els passats dos dies a Rabat, en la cimera anual hispano-marroquí. El ministre Moratinos (el mateix que diu que Sèrbia pot canviar les seves fronteres però que les espanyoles seran immutables fins al dia de judici final) ha donat suport al projecte d’autonomia per al Sàhara Occidental que proposa la monarquia alauita. Una autonomia que pretén ser una solució de punt i final i no un pas intermedi (tal com preveia l’ONU) cap a un referèndum d’autodeterminació.

Deixant de banda les mancances democràtiques de l’anomenat Pla Baker, la proposta marroquina provoca un ajornament sine die de la qüestió sahrauí, i està feta d’esquenes a la legitimitat de la representació del poble sahrauí, el Front Polisario. Un Front Polisario, precisament, que en els últimes mesos està fent un esforç titànic per aconseguir ajuda humanitària internacional que eviti la fam que pot haver-hi als campaments, sobretot després de la fi, el passat mes de desembre, del programa d’aliments de les Nacions Unides per als refugiats.Cal que tots i totes ens posicionem davant aquesta segona traïció del govern espanyol al poble sahrauí.

Cal exigir al govern espanyol que acati la legalitat internacional i que no continuï emparant l’ocupació marroquina del Sàhara Occidental, i que reconegui la RASD com a estat subjecte de dret internacional. Les JERC posarem tots els nostres esforços per ajudar al poble sahrauí, a través de forçar les institucions catalanes (municipals i territorials) davant del nou desastre que el colonialisme espanyol té entre mans. Us animo a tots a fer el mateix.

[@more@]

2 pensaments sobre “El Sàhara Occidental: el colonialisme espanyol encara cueja

  1. Carquinyol,
    Tens tota la raó del món. Com posa al principi de l’article, el cas del Sàhara és el colonialisme des d’un punt de vistra tradicional, però els Països Catalans patim una política colonial en molts temes per part de l’Estat Espanyol.
    Gràcies per comentari i espero que entre tots deixem de ser una colònia espanyola i siguem un país lliure.
    Salut,
    Pere

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s