L’esquerra independentista construïm l’estat del benestar: la Llei de Serveis Socials fa els primers passos

Mútua General de Catalunya

Al ple del Parlament de Catalunya d’ahir vam celebrar el debat a la totalitat sobre la Llei de Serveis Socials de Catalunya. El debat a totalitat és el primer pas que un projecte de llei ha de realitzar al Parlament per a ser aprovada. En aquests debats, s’accepta a tràmit la llei i es discuteixen les esmenes a la totalitat. Si es rebutgen, la llei passa a la comissió pertinent on es discuteixen les esmenes a l'articulat.

La Llei de Serveis Socials de Catalunya (en endavant LSSC) és un dels projectes que Esquerra ha anat treballant des de la passada legislatura, amb l’Anna Simó al capdavant del Departament de Benestar i Família, i en aquesta amb la Carme Capdevila com consellera d’Acció Social i Ciutadania. La llei pretén impulsar el quart pilar de l’estat del benestar a Catalunya, i situar els serveis socials al costat de l’educació, la sanitat i les pensions com a elements estructurals d’aquest model.

La llei incorpora interessants novetats, la més important de les quals és la universalització dels serveis socials. A partir d’ara, els serveis de benestar no estaran només destinats a les persones amb rendes més baixes o en risc d’exclusió social, sinó a tota la ciutadania. Aquesta actuació es fonamenta en la necessitat d’afrontar, també des del sector públic, les necessitats d’una societat cada vegada més complexa, que genera noves peticions, com l’atenció a la gent gran, a les persones amb dependència, etc. Amb aquesta llei, i sobretot a partir de la cartera de serveis que s’aprovarà amb la llei de pressupostos, els serveis socials deixen enrere el vell concepte de “beneficiència” i passen a esdevenir una pota més de l’estat del benestar.

La llei també millora aspectes importants, que enumerats en aquest bloc podran semblar, per algú, qüestions sense gaire importància, però que avui encara causen molts maldecaps a les persones usuàries dels serveis socials. En primer lloc, per accedir a les residències s’avaluarà la renda de la persona sol·licitant, no la dels seus fills. Això permetrà descarregar les famílies de l’atenció durant totes les hores del dia a la seva gent gran, a part de trobar sortides a situacions familiars complexes on la gent gran ha quedat menystinguda. En segon lloc, s’unifica la xarxa de serveis socials de responsabilitat i atenció pública, fet que millorarà la coordinació i, amb aquesta, el servei dels seus usuaris.  En tercer lloc, s’assignarà a tots els usuaris dels serveis socials un professional de referència, que els guiarà al llarg de la seva vida en les gestions que requereixin una intervenció dels serveis socials. Això facilitarà la interlocució de la ciutadania amb l’administració, fet cada vegada més sol·licitat donada la complexitat social d’avui, que es trasllada a l’administració amb una diversitat important de serveis, fet que alhora pot provocar desorientació. Amb el professional de referència, aquesta problemàtica queda resolta. En quart lloc, i entre altres mesures, la llei fixa uns drets dels usuaris dels serveis socials, catalogats i exigibles per via administrativa i judicial.

La construcció dels Països Catalans lliures i socialistes passa, actualment, per la generació d’espais de sobirania, d’espais de decisió. En aquest sentit, aquest projecte de llei fa avançar, de manera important, l’espai català del benestar. La construcció d’un estat català, democràtic i social, necessita de polítiques valentes. La llei és una mostra d’aquestes polítiques. 

Per a més informació, us enllaço a aquest article d’Anna Simó: La llei de serveis socials, ara sí 

També us adjunto un enllaç al text del Projecte de Llei de Serveis Socials de Catalunya.

[@more@]

Un pensament sobre “L’esquerra independentista construïm l’estat del benestar: la Llei de Serveis Socials fa els primers passos

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s