A València, Octubre és primavera

 

Divendres i dissabte passat vaig tenir l’oportunitat de participar a les presentacions dels caps de llista de Mutxamel i Sagunt, a les comarques del Camp de Morvedre i l’Alacantí, al País Valencià. Vam aprofitar el desplaçament al País Valencià per visitar l’Octubre, Centre de Cultura Contemporània. L’Octubre és un projecte fet realitat per Acció Cultural del País Valencià, que ocupa l’antic edifici dels magatzems El Siglo, al cèntric carrer de Sant Ferran. L’Octubre va en camí de convertir-se, en pocs mesos, en el centre de vida cultural valenciana, en un espai de difusió de la cultura contemporània, de qualitat, moderna, i en català. Compta amb diversos auditoris i sales d’exposicions, espais per entitats, sales d’actes, una cafeteria i també acull la històrica llibreria 3i4.

Aquest cap de setmana passat vam poder visitar una exposició sobre la trajectòria artística de Carles Santos. En el mateix moment de la visita, una bona colla d’entitats desenvolupaven les seves activitats a les dependències que tenen destinades, i a l’auditori, un narrador entretenia la canalla tot explicant contes i històries. Ha estat la societat civil, aglutinada al voltant de l’ACPV i el seu impulsor, l’Eliseu Climent, qui ha impulsat aquest projecte al marge i amb l’oposició de les institucions de la ciutat i de la Generalitat Valenciana. La profunda reforma estructural i estètica que va haver de portar-se a terme a l’edifici d’El Siglo va comptar amb totes les traves possibles per part del consistori de Rita Barberà, i va aconseguir tirar endavant a cop de sentència judicial. Sense quedar-se contents amb aquest boicot, el partit ultraespanyolista Coalición Valenciana ha inclòs l’expropiació de l’Octubre com a únic punt del programa electoral de l’àmbit de cultura per a les eleccions municipals a l’Ajuntament de València.

La paraula Octubre, doncs, significa a València alguna cosa més que 31 dies de l’any. El 9 d’octubre, diada nacional al País Valencià, i els Premis Octubre, impulsats des de fa més de 30 anys pel mateix Climent, han fet d’aquest mes unes dates especials per la cultura, la llengua i la societat del País Valencià. Ara, amb l’obertura d’aquest centre, a l’alçada d’altres espais similars com el CCCB o el Centre Pompidou, la paraula Octubre s’associa del tot amb la cultura, la llengua, la modernitat i el país. Per això, a València, dir Octubre és parlar de renaixement, és parlar de modernitat. Amb aquests projectes i aquesta trajectòria, a València Octubre és primavera.

[@more@]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s