Els reptes de l’esquerra a Catalunya

https://i2.wp.com/www.mallorcaweb.com/magteatre/muntatges/companys.jpg

Per segona vegada des de 1979, s’obre pas a Catalunya un govern d’esquerres. Havent après dels errors del passat, les esquerres catalanes tenim l’oportunitat d’aportar les solucions als reptes que el nostre país té al seu davant. Aquí va una reflexió al voltant d’aquests reptes:

         Una economia de qualitat i del benestar: la indústria basada en mà d’obra barata i valor afegit minúscul ens està deixant. La deslocalització industrial per raons de cost de mà d’obra, malgrat la possibilitat de condicionar-la (retorn de subvencions i beneficis, clàusules de compromís d’establiment per una sèrie d’anys, etc.), és inevitable. Cal, doncs, una economia que competeixi en coneixement i habilitats dels seus treballadors i no en cost de mà d’obra. Per aconseguir-ho, cal educació de qualitat, formació professional modernitzada i adaptada al territori, i modernització de les infraestructures de les noves tecnologies. És a dir, més inversió social i combat als antics monopolis i avui sectors regulats que impedeixen el salt tecnològic. L’acord estratègic per la internacionalització de l’economia catalana ha posat les bases. Ara cal aplicar-ho.

         Una societat capaç d’acollir la nova immigració. Cal un augment de la despesa social per tal que les polítiques d’acolliment i integració de la immigració no desplacin els recursos destinats a la protecció social de la població d’acollida. Una planificació i integració de la immigració en la societat d’acollida és la millor recepta contra els guettos i la marginació per motius d’origen.

         L’emancipació juvenil: els qui ens integrem al mercat de treball i busquem un primer habitatge, els joves, ens trobem amb unes condicions cada dia més difícils. A part de facilitar la formació dels joves (amb la formació professional, una universitat pública de veritat i una especialització assequible), cal facilitar la transició al mercat de treball, i per això cal arribar a un Acord Nacional per l’Ocupació Juvenil, destinat a reduir la precarietat i convertir els joves no en els kleenex del mercat de treball, sinó en valor per una economia de futur. I cal una política seriosa en l’àmbit de l’habitatge, amb regulació del mercat, augment de la oferta d’habitatge públic de lloguer i la penalització fiscal de l’especulació immobiliària.

         La democratització de les decisions que afecten a Catalunya. Una bona part de les decisions polítiques que afecten al futur de Catalunya es decideixen des de Madrid. Cal aconseguir més poder polític (legislació laboral, regulació de l’economia, relacions internacionals, presència a la UE, concert econòmic) per tal que les esquerres a Catalunya tinguem les eines necessàries per aconseguir una profunda transformació social. Amb un nou estatut on Espanya ha demostrat els seus límits, el futur és clar: cal que tota l’esquerra catalana afronti l’exercici del dret a l’autodeterminació com a eina per aconseguir les eines per una veritable política d’esquerres. Avui, només un dels drets partits del govern té un programa netament autodeterminista i independentista. En un futur, l’esquerra a Catalunya només podrà governar si és una esquerra nacional.

[@more@]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s