El procés de pau es fa públic. Primeres reflexions

La imatge “https://i1.wp.com/www.gara.net/idatzia/20060323/pdf_gara191.jpg”  no es pot mostrar perquè conté errors.

Ja ha arribat. L’esperat comunicat d’ETA declarant l’alto el foc es va fer públic ahir, fent emergir a la llum públic el procés de pau que s’estava cuinant des de feia mesos. Davant l’alegria del poble basc, compartida també per bona part dels catalans i catalanes, hi ha d’haver la responsabilitat de totes les parts implicades: la societat basca; ETA; i els estats espanyol i francès.Cal ser conscients que ahir s’inaugurava públicament un procés que serà llarg, i que necessitarà de bones dosis de paciència (sobretot dels mitjans de comunicació, sempre àvids de notícies) si volem que tingui un bon resultat.


El procés constarà es portarà a terme, segons sembla, en dos àmbits diferenciats: un on participaran els partits polítics bascos, que haurà de decidir sobre l’estatus polític d’Euskal Herria; i un on participaran ETA i els estats espanyol i francès, que tractarà la qüestió de la desmilitarització, presos i lliurament d’arsenals militars. Es segueix, doncs, l’estratègia anunciada al velòdrom d’Anoeta per l’esquerra abertzale fa uns quants mesos, i que ha estat impulsada públicament per diversos agents polítics i socials, a través de la Mesa per l’Acord, formada per personalitats del món sindical, cultural, associatiu i polític. Un dels que més hi ha treballat, em consta, és l’ex-secretari general de Gazte Abertzaleak i antic diputat d’EA, l’amic Martín Aranburu.

Tenim a les mans la possiblitat de tancar l’últim conflicte armat de base territorial que es viu a l’Europa occidental. I la solució, més enllà de què es fa amb els presos i com ETA es desarma, passarà pel dret del poble basc a decidir el seu propi futur. Quan això passi, no hi haurà excuses perquè els altres pobles sense estat, com els Països Catalans, on fa anys que ha desaparegut la violència política, també exerceixin aquest dret.

[@more@]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s