LA REMOR DE LA GENT

Ahir van soritr al carrer centenars de milers de catalanes i catalans per defensar el dret de la nostra nació a decidir el seu futur. La manifestació d’ahir va fer sortir a la llum una remor de fons que, des de fa uns anys, s’està produïnt a la societat catalana. Hi haurà un abans i un després del 18-F. La manifestació d’ahir va significar la fi de les polítiques (i els polítics) de la transició, de la Catalunya agenollada, de la Catalunya submisa, de la Catalunya ploramiques.

29 anys després de la gran manifestació per l’Estatut de 1977, la ciutadania ha sortit al carrer per demanar no un Estatut, sinó el dret de Catalunya a decidir el seu futur. Hem passat de l’autonomisme a l’autodeterminació. I hi hem passat ciutadans de tot origen, edat i condició social, que ja no ens sentim encotillats per les pors de la transició i el possibilisme mal entès de la nostra classe política.

Aquesta nit la majoria de líders polítics del nostre país no han dormit tranquils. Uns (PSC-PSOE) han vist com, per primera vegada des de la República, els carrers s’omplen de manifestants sense la seva capacitat de mobilització. Altres (CiU) han vist desautoritzat el seu pacte de les llenties, fins i tot per propis votants. I els últims (ICV) han perdut credibilitat davant els moviments socials per mer tacticisme i servilisme davant el socialisme espanyol.

Els líders dels partits, doncs, han de fer una reflexió profunda que ens faci entendre que la ciutadania ja no es guia pels paràmetres de la transició. També han de fer aquesta reflexió els únics independentistes (o que s’ho diuen) que no han participat. Per una banda, els joves del principal partit conservador català, que radicalitzen el seu discurs però no han estat capaços d’aturar el pacte de les llenties ni tenir la valentia de posicionar-se en contra. Per l’altra, els independentistes que encara es mouen en paràmetres de fa desenes d’anys i que no han donat suport a la convocatòria “per fluixa”, i organitzen actes paral·lels obligant la gent a triar. Uns i altres tampoc han entès la remor de la gent.

Ara és el moment de continuar la tasca de la Plataforma pel Dret de Decidir, fent d’aquest objectiu el nou repte de país. Ara és el moment d’actuar amb responsabilitat i posar-se al cantó de la gent, rebutjant l’estatut de les llenties al Congrés de Diputats i deslegitimar la proposta de Mas i Zapatero en el referèndum.

Ahir, la dignitat va ocupar els carrers de Barcelona. Tant de bo ocupi els escons del Parlament. D’un Parlament que volem que sigui sobirà, com els parlaments dels països normals. Dels que decideixen cada dia el seu futur.

(Dediquem aquest article publicat també al bloc de les JERC i la participació a la manifestació a la memòria de Francesc Ferrer i Gironés, patriota incombustible, mort per malaltia divendres passat. Per tu, Francesc!)

[@more@]

2 pensaments sobre “LA REMOR DE LA GENT

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s