Mossos, narcosala i estudiants


En 24 hores hem pogut assistir a dues actuacions dels Mossos d’Esquadra que poden generar certa polèmica.

[@more@]

Cas 1:el dia 16 a la nit, com cada dimecres des
de fa unes setmanes, un grup de 300 veïns tallaven la Ronda de Dalt per
protestar per la construcció d’una narcosala al seu barri. Una
narcosala és un servei d’atenció mèdica i integració social per a les
persones que tenen addicció a alguna droga no legal, normalment
heroïna, on poden consumir-la amb tranquilitat, amb xeringues d’un sol
ús, sense patir per possibles contagis o deixar la xeringa pel carrer.
A més, en algunes d’aquestes narcosales es reparteix metadona, un
substitiu de l’heroïna que s’utilitza en els tractaments per deixar
l’adicció a aquesta substància.

Doncs tornant als fets, ahir uns veïns van tallar per enèsima vegada la Ronda de Dalt. Conseqüència: retencions quilomètriques, riscos d’accident elevat, trencament d’alguns elements del paisatge urbà, i alguna empenta amb la policia. Els Mossos, en aquest cas, van optar per no carregar (tot i que algunes persones directament els passaven per sobre i van trencar el cordó de seguretat dues vegades).

Cas 2: el dia 17 al matí, més de 6.000 estudiants omplien els carrers de Barcelona per protestar contra la timidesa de la Llei d’Educació (LOE) i les conseqüències negatives de la implementació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior. En acabar la manifestació, i essent dissolta formalment per les organitzacions convocants, un grup de persones (que segurament són alienes a l’entitat mobilitzadora, la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública) ha començat a llançar objectes (ous amb pintura, ampolles -buides- de Xibeca, i alguna pedra) contra furgonetes del grup antiavalots dels Mosos d’Esquadra. Conseqüència: corregudes, empentes, ús de pistoles de pilotes de goma i 46 detinguts. Quan algú llança una pedra contra un policia sap que pot ser detingut. El problema és que hi ha hagut detencions arbitràries, arreplegant persones que passaven per allà i que no havien tirat res a la policia, o simplement tafanejaven.

L’actuació desmesurada ha arribat a punts realment insospitats. Unes treballadores de la Generalitat, quan sortien a dinar, han vist la batussa i han tornat al portal de l’oficina del govern on treballen. Seguidament, han estat seguides per Mossos que les han comminat a sortir al carrer. Feina han tingut en explicar als Mossos que elles treballaven a la Generalitat i que aquell edifici era el seu lloc de feina. Perquè els Mossos perseguien aquestes dones? Doncs perquè són joves (no superen els 25 anys) i podien semblar "sospitoses", és a dir: estudiants universitàries.

Davant tot el drama, les JERC ja han fet un comunicat qüestionant la càrrega policial i demanant explicacions a la consellera Tura.

Amb aquesta anècdota i els fets que han passat m’ha vingut al cap una pregunta: si els que van tallar la ronda fa dos dies haguessin estat estudiants, els Mossos haurien actuat igual?

Esperem que el desplegament dels Mossos no decebi a aquells que creiem que és possible una policia democràtica, catalana, cívica i al servei de la ciutadania.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s